Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem hemoglobiny. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów i substancji układu odpornościowego. Badania wykazują, że nawet niewielkie niedobory żelaza, dalekie od poziomu wywołującego anemię, osłabiają koncentrację umysłu u osób dorosłych, a u nastolatków mogą wywołać problemy z uczeniem się [1].
Co więcej, żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Łagodny preparat żelaza zawiera najłatwiejszą do przyswojenia przez organizm postać żelaza. To opatentowana forma żelaza – diglicynian żelaza – patent nr 4,599,152 Chelazomes, Ferrochel Albion. Żelazo przyłączone do aminokwasu glicyny tworzy stabilny chelat, który może być dodawany do większości produktów spożywczych i jest bezpieczny dla układu pokarmowego [2]. Taka forma żelaza jest łagodniejsza dla organizmu w porównaniu do siarczanu żelaza [3].
[1] J. Res. Med. Sci. 2014 Feb; 19(2):164-174
[2] Food. Chem. Toxicol. 1999 Jul;37(7):723-731
[3] Clin. Ther. 1991 Sep;13(5):606-612
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.