Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować. Wchodzi ona w skład wielu białek, które budują i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Białka tworzone są w naszym organizmie z odpowiednich aminokwasów i z odpowiedniej ich sekwencji (kolejności). Ta specyfika powoduje ogromną różnorodność białek, ale również odpowiada za ich specjalizację. Białka uczestniczą w tworzeniu hormonów białkowych, budują komórki układu odpornościowego, biorą udział w reakcjach enzymatycznych, budują i odbudowują tkanki (np. tworzenie kolagenu).*
Umiarkowany wysiłek fizyczny i odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia nam trwanie w zdrowiu. Trwanie w zdrowiu to również sprawne siły samoobrony organizmu i regeneracji. Wszystkie te mechanizmy funkcjonują dzięki przemianie materii i odżywianiu.
Organizm ma możliwość tworzenia wyspecjalizowanych białek z udziałem lizyny, jeżeli w diecie spożywamy pokarmy z jej zawartością. Warto, więc uwzględnić w diecie: sery, jaja, ryby, fasolę (limeńską), mleko, ziemniaki, czerwone mięso, produkty sojowe, drożdże, kurczaki, wołowinę i jagnięcinę. Dieta zawierająca odpowiednią ilość aminokwasów może wspomóc organizm w szybszej regeneracji po urazach sportowych i zabiegach chirurgicznych.**
Wyniki badań sugerują, że lizyna może ułatwiać wchłanianie wapnia w jelitach i jednocześnie zmniejszać jego wydalanie z moczem.***
Solgar oferuje naturalne aminokwasy pochodzenia roślinnego. Aminokwasy w preparacie Solgara występują w „postaci wolnej”, co oznacza, że są lekkostrawne, wchłaniają się najskuteczniej i bezstratnie bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności ich trawienia.
*https://www.researchgate.net/publication/316139245_Protein_Structure_and_Function
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4672013/
*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1486246
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy,
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.