Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie Północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożytności. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuridesowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obecnie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowane na całym świecie.
Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funkcjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwakrol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właściwości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.*
Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne, co wynika z synergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwasu rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksydacyjne rozmarynu.** Inne naturalne składniki olejku z oregano to między innymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy oraz sterole, beta-karoten i witamina C. Wysoką jakość produktu potwierdzają badania w niezależnym laboratorium
Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z oregano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on standaryzowany, aby zawierał minimum 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu. Oregano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne gatunki tej rośliny.
* BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3:308-314
**Antioxidant_capacity_variation_in_the_oregano_Origanum_vulgare_L_collection_of_the_German_National_Genebank
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, drożdży, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.