Kwas mlekowy jest alfa-hydroksykwasem (AHA), który zapewnia powierzchowne złuszczanie, aby poprawić gładkość i blask skóry. Formuła ta jest wspierana przez dodatek oczyszczonego ekstraktu z pieprzu tasmańskiego, aby zapewnić skórze ukojenie i zmniejszyć jej wrażliwość. Formuła jest dodatkowo wsparta zawartością kwasu hialuronowego dla wielogłębokiego nawilżenia.
pH tego preparatu wynosi około 3,8, a kwas mlekowy ma pKa 3,8. Wartość pKa jest najważniejszym aspektem do rozważenia przy formułowaniu z kwasami. Kiedy pKa jest zbliżone do pH, istnieje idealna równowaga między solą a kwasem, maksymalizując skuteczność kwasu i zmniejszając możliwość wystąpienia podrażnień. Wyższe wartości pH w takim przypadku spowodowałyby wzrost stężenia soli, co wbrew pozorom uczyniłoby formułę jeszcze bardziej drażniącą niż w przypadku wysokiego stężenia kwasu.
Przeciwwskazania: Kwasu mlekowego nie należy stosować na skórę wrażliwą, łuszczącą się lub z uszkodzeniami. Proszę zapoznać się z dodatkową uwagą dotyczącą ochrony przeciwsłonecznej i innymi ostrzeżeniami w dołączonych instrukcjach.
Uwaga: Chociaż kwas mlekowy może przynieść szybkie widoczne korzyści, generalnie sugerujemy pośrednie formy złuszczania skóry na korzyść form bezpośrednich, takich jak ta formuła, ze względu na potencjalny stan zapalny i wrażliwość związaną z kwasami.
1. Pochodna pieprzu tasmańskiego zawarta w tej formule jest pochodzenia roślinnego i jako taka będzie zmieniać kolor w zależności od sezonu. Ta zmiana koloru może być od czasu do czasu widoczna w formule.